S nečekaným poznatkem přišla nová studie publikovaná v žurnálu Annals of Rheumatic Diseases. Zatímco do sebe mnozí cpou nejrůznější medikamenty nebo nechávají píchat zbytečné injekce, klíč ke zmírnění bolesti kolen leží přímo na talíři. A to doslova. Lidé, kteří mají stravu bohatou na vlákninu, se mohou těšit z menšího rizika rozvinutí artrózy v koleni.
Vědci přitom analyzovali data ze dvou nezávislých studií. Jedné se účastnilo 5000 lidí, druhé potom 1200 dobrovolníků. Důležité je, že obě ukázaly stejným směrem – čím více vlákniny lidé jedli, tím méně trpěli bolestí kolen. A tím méně u nich byla diagnostikována artróza.
Ti dobrovolníci, kteří jedli nejvíce vlákniny (alespoň 30 gramů denně), měli o 30% méně symptomů artrózy a o 19 % méně pociťovali bolest v koleni než ti, kdo jedli vlákniny nejméně (do 9 gramů denně). Ve druhé studii byl výsledek ještě pozoruhodnější. Skupina s velkou spotřebou vlákniny měla kolena o 61 % zdravější než skupina, která vláknině tolik neholdovala.
Artróza má nečekaného soupeře
Studie nedokázaly prokázat, že by za menší bolestivostí kolen skutečně stála vláknina, zdá se však, že v této potravě skutečně je něco ochranného. I poté, co vědci odstranili možnou příčinnou souvislost v podobě toho, že lidé, kteří jedí více vlákniny se obecně stravují zdravěji, zůstalo pouto jasné.
Vláknina slaví takový úspěch pravděpodobně z několika důvodů. Za prvé snižuje hodnoty zánětlivé bílkoviny zvané CRP a také zvyšuje pocit sytosti, což vede k tomu, že se člověk nepřejídá. Už dříve byla totiž jasně prokázána souvislost mezi artrózou kolene a obezitou. Kromě toho, že klouby kila navíc zatěžují, je tu také přebytečný tuk v těle, který působí prozánětlivě.
Průměrný člověk přitom spořádá 19 gramů vlákniny za den. To ale není dost – mělo by to být přibližně dvakrát tolik. Snažte se tedy jíst vlákniny co možná nejvíce. Není to zase tak složité a přínos to má obrovský. Do začátku jsme pro vás připravili seznam potravin, které vám s bolestí kolene a prevencí artrózy pomohou.
Potraviny bohaté na vlákninu:
- jablka
- hrušky
- hnědá rýže
- celozrnné pečivo
- čočka
- ovesné vločky
- mandle
- sušené ovoce
- brokolice
- cizrna
- avokádo
Žádné komentáře